Contra Expert

Contra Expert

Wat is contra expertise?

Bij contra expertise wordt de schade bekeken door een expert die niet door de verzekeraar wordt gestuurd, maar door een deskundige die u zélf inschakelt. 

De principes en de realiteit die over expertise op andere pagina's op deze website beschreven zijn moet u daarom goed in het achterhoofd houden. Verzekeringsexperts ontvangen aan de lopende band opdrachten van verzekeraars om schades te beoordelen. Automatisch en onvermijdelijk bestaat er daardoor een economische afhankelijkheid. De meeste grote bureaus werken uitsluitend voor verzekeraars. 

Contra-expert van het Nivre

Verzekeraars hebben 30 jaar geleden een eigen belangenvereniging voor experts opgericht: het Nivre. Dat instituut zorgt onder andere voor scholing en registratie, maar ook voor een aantal richtlijnen en protocollen. Verzekeraars hebben/hadden bij dat alles de regie. Zij hebben ook personeel wat zitting heeft/had in het bestuur van het Nivre. Er is dus soms een dubbele afhankelijkheid en belangenverstrengeling tussen verzekeringsexperts en verzekeraars: een economische en een organisatorische!  Uiteraard zijn er uitzonderingen en is het zeker niet alles altijd negatief wat met het Nivre te maken heeft, er zijn ook experts die eerlijk werken. Die moet u dus vooral zoeken onder experts die geen opdrachten van verzekeraars ontvangen. Dat zegt ook de Consumentenbond in dit interessante artikel (pdf). Hierin heeft ons kantoor een belangrijke rol gespeeld.

Ondanks de overduidelijke realiteit blijkt dat verzekeraars en hun experts over die afhankelijkheid geregeld liegen: ze noemen hun expert (en de verzekeringsexpert noemt zichzelf) steevast "onafhankelijk". Daar is dus vaak geen sprake van, waardoor je terecht grote vraagtekens kunt en moet plaatsen bij hun onpartijdigheid en objectiviteit. 

Wat doet de verzekering bij schade?

Je hoeft niet veel verstand van verzekeringen te hebben om te kunnen bedenken dat verzekeraars wél graag premie incasseren maar niet graag een schade vergoeden. Uiteraard zijn ze -daarom sluit je immers een verzekering af- als hun verzekerde een schade claimt, verplicht om de schade te vergoeden. Dat staat immers in de verzekeringsovereenkomst en in het Burgerlijk Wetboek. Maar het belang van de verzekeraar is en blijft tóch om zo weinig mogelijk schades in behandeling te nemen, en áls zij dat doet, dan blijft hun belang om een zo laag mogelijk schadebedrag vast te stellen. Daarom is het goed om te weten wat nu de gang van zaken is als je een schade bij de verzekeraar hebt gemeld. 

Wat doet de verzekeringsexpert?

In de meeste gevallen stuurt deze dan een expert om de schade in ogenschouw te nemen.
Deze expert zal, hoe logisch kan dat -commercieel gezien- zijn, principieel als eerste zijn eigen belang en het belang van zijn opdrachtgever dienen, om een erg simpele reden: hij wil zijn opdrachtgever tevreden stemmen want dan weet hij dat een volgende opdracht er al weer staat aan te komen. Immers, als hij namelijk voortdurend schadegevallen aan de hoge kant zou taxeren, dan kiest de verzekeraar de volgende keer niet meer hém, maar een andere expert. Dus om verzekerd te zijn van nieuwe opdrachten schatten verzekeringsexperts -dit zullen ze uiteraard nooit toegeven- een schade bij voorkeur zo laag mogelijk in. 

Een mes met vier kanten

Dat mes snijdt namelijk wel aan vier kanten: 1) de verzekeraar is tevreden, 2) de expert is verzekerd van zijn baan en als logische derde : als je niet al te diep op een schade ingaat, dan ben je ook sneller klaar en dan kun je alweer aan de volgende opdracht beginnen. Expertisebureaus die voor verzekeraars werken hebben namelijk prijsafspraken per schadegeval, dus hoe korter het bezoek, hoe meer je er die dag kan afleggen en hoe meer je per dag voor je baas oplevert. 

Als vierde is het natuurlijk ook voor de hand liggend dat je als je slechts tien minuten aandacht aan een schade besteedt, veel gemakkelijker op een lager bedrag uitkomt dan wanneer je er goed de tijd voor neemt om met alle zaken rekening te houden en gespecificeerd uit te rekenen. Bij een schade zijn er immers niet zelden bijkomende, onzichtbare, onvoorziene en soms indirecte aspecten, maar daar besteedt de haastige verzekeringsexpert dus bewust geen aandacht aan, dat kost hém immers meer tijd en zijn opdrachtgever meer geld.   

Wij horen voortdurend dat de verzekeringsexpert na amper tien minuten al weer vertrekt en nauwelijks goed naar alles heeft gekeken. Nogmaals, als je erover nadenkt is het een voor de hand liggende 'haast'.

Is een contra expert altijd nodig?

Er is immers de verzekeringsexpert? 

Het komt geregeld voor dat de schade-toedracht door de expert zó wordt beschreven dat de verzekeraar later tegen de verzekerde kan zeggen dat de schade niet gedekt is. De expert stelt dan tijdens het bezoek wat subtiele en sturende vragen, waarop de verzekerde -die vaak zélf niet eens de echte oorzaak weet- in argeloosheid antwoord geeft. Dit alles schrijft de verzekeringsexpert dan keurig in zijn rapportage. 

Een paar dagen later krijgt de verzekerde dan een reactie van de verzekeraar dat de schade niet gedekt is. Als reden om geen dekking te geven wijst de verzekeraar dan naar het rapport van de "onafhankelijke" expert, en vrijwel altijd gebeurt dat met de smoes dat het hen bijzonder spijt en dat ze kunnen begrijpen dat hun weigering een teleurstelling is. Wat verdrietig toch allemaal!

In feite wordt er drie keer ijskoud gelogen: eerst over de onafhankelijkheid van de door hen gestuurde expert, vervolgens over de schade-oorzaak dat deze niet gedekt zou zijn en tenslotte wordt gelogen met de onzin dat het ze het allemaal erg spijtig vinden.

Probleem in de praktijk is dat veel mensen de deskundigheid missen om te kunnen beoordelen of zij correct worden behandeld of niet. Dus of de verzekeraar het wel bij het rechte eind heeft. Vanwege deze realiteit is het ALTIJD verstandig om een contra expert te nemen, zo wordt de expert genoemd die de verzekerde zelf mag kiezen. Kies altijd een contra expert, ook al gaat het om een kleine schade en óók als er wordt gezegd dat de schade niet onder de dekking van de verzekering valt. Kies dan altijd een expert (Nivre of niet) die geen opdrachten van verzekeraars ontvangt.

Contra expertise zonder Nivre

Een paar jaar geleden ging de grootste verzekeraar van ons land -Achmea- zelfs zó ver dat ze in hun polisvoorwaarden verplicht stelden dat de verzekerde alleen uit een Nivre-aangesloten expert kon kiezen als hij een contra expert wilde inschakelen. Ook andere verzekeraars volgden dat voorbeeld, waarmee in de praktijk de niet bij het Nivre aangesloten experts werden buitengesloten. Juist de experts die niet door de verzekeraar gemanipuleerd konden worden en daarom ongehinderd het belang van de verzekerde hoog in het vaandel hadden, juist DIE experts werden geweerd. Een hoogst ongewenste gang van zaken, maar gelukkig heeft het Gerechtshof en nu ook de Hoge Raad daar een streep door gehaald. U bent 100% vrij om een expert te kiezen die niet bij het Nirve staat ingeschreven, óók als de polisvoorwaarden het tegendeel benoemen: de verzekeraar moet diens kosten gewoon vergoeden, alsof het een Nivre expert zou zijn!

Het online platform Verzekeringsklachten heeft er aan bijgedragen dat de rechter die verplichting als onwettig heeft aangemerkt. Echter het feit dat verzekeraars alleen met Nivre-experts willen samenwerken zou voor de slimme consument eigenlijk al een reden moeten zijn om dán op te passen. Daar is inderdaad alle reden toe.

De Hoge Raad heeft het treffend geformuleerd:  "de verzekerde hoeft niet zonder meer op de bevindingen van de door de verzekeraar ingeschakelde en gefinancierde expert te vertrouwen nu die geneigd is om de schade zo laag mogelijk in te schatten, zowel vanwege de bedrijfseconomische belangen van zijn opdrachtgever als van het expertisebureau bij wie hij in dienst is." Een logische gang van zaken, doch helaas liegen de verzekeraars hier altijd over, als zij het hebben over een onafhankelijk bureau wat door hen is ingeschakeld.  

Op Verzekeringsklachten staat een lijst van meer dan honderd voorbeelden dat Nivre-experts een schade als niet gedekt beschouwden en waar een vrije contra expert vervolgens de schade als gewoon gedekt beoordeelde. Of dat een schade wel gedekt was maar door de Nivre-expert bijzonder laag was ingeschat en waar de contra expert een schadebedrag vaststelde wat een veelvoud was van dat van de verzekeringsexpert! 

Als we dit alles uit de praktijk weten, dan kun je wel stellen dat het een gemiste kans en zelfs oliedom is om geen eigen expert in te schakelen als je een schade hebt. Daarbij komt nog dat de kosten van de contra-expert door de verzekeraar worden vergoed. Twee dingen die dat garanderen: de wet (artikel 7:959 BW) en de polisvoorwaarden. 


Wat kost contra expertise?

In de wet (7:959 BW) staat letterlijk dat de kosten om tot schadevaststelling te kunnen komen, ten laste van de verzekeraar komen. En in de polisvoorwaarden van alle verzekeraars staat vrijwel hetzelfde, soms met andere bewoordingen. Mocht daarover niets in de voorwaarden staan, dan geldt tóch gewoon wat er in de wet staat, zo simpel is het. 
Dus een contra expert kost u in feite niets, omdat die kosten vergoed worden. U heeft dus eigenlijk alleen maar te winnen en niets te verliezen als u een contra expert inschakelt. Natuurlijk werkt hij niet gratis, dat kan immers niemand, maar voor de verzekerde is zijn inschakeling gratis, omdat de verzekeraar die kosten moet betalen. 

Heb ik recht op een contra expert?

Als de verzekerde een contra expert wil inschakelen, gebeurt het vaak dat de verzekeringsexpert vaak dat de verzekeringsexpert zijn "schadebod" nog iets verhoogt, om de verzekerde van zijn voornemen af te houden. Zulks onder het mom: 'als u een contra expert neemt laten wij ons voorstel vallen en dan moet u het maar met uw eigen contra expert uitzoeken'. Of: 'als u een contra expert komt u voor extra kosten te staan waarvan u niet weet hoe hoog die zijn'. Of: 'als u een contra expert neemt duurt een zaak zomaar maanden langer, u moet dan al die tijd op uw geld wachten'.
Laat u door die argumenten niet weerhouden, want het gaat om uw belang! De tientallen schadegevallen in de lijst schadevoorbeelden op deze website tonen aan dat altijd slimmer is om een contra expert in te schakelen dan om dat niet te doen. Overtuig uzelf: typ in de zoekbalk rechts het woord "schadevoorbeelden".

Welke contra expert?

Een expert is een persoon die een belangrijke uitspraak moet doen, hij moet een schadebedrag vaststellen. Van het grootste belang dus om de achtergronden van deze persoon te kennen. In andere pagina's over expertise en over een contra expert is deze persoon al vanuit diverse optieken belicht. Waar moet u nu op letten als u zélf een contra expert (een Schadecoach) kiest? Hoe weet u dat hij als hij bij ú klaar is, zijn volgende opdracht van verzekeraars ontvangt, waardoor er tóch weer een kans bestaat dat hij ook in uw dossier naar de pijpen van zijn broodheer danst?

De Consumentenbond heeft in haar 'Geldgids' hierover een artikel geschreven wat een duidelijk en voor de hand liggend advies bevat: kies een contra expert die principieel nooit voor verzekeraars werkt, daarmee sluit je iedere belangenverstrengeling uit! Een Schadecoach moet niet worden gehinderd door enige afhankelijkheid dan ook, hij moet gaan voor ú! Het is óók van belang dat andere deskundigen die door uw eigen contra expert worden ingeschakeld óók 'zuiver op de graat' zijn. 

Schade niet vergoed

Onze helpdesk werkt met een netwerk van deskundigen en specialisten, die niet gevangen zitten in het net van verzekeraars, waardoor een objectieve uitslag is verzekerd. Als er Nivre experts worden ingeschakeld, dan zijn deze van te voren gescreend op hun reputatie: bijvoorbeeld of zij, om zo te zeggen, te veel "uit de verzekeringsruif vreten". 

Dat heeft ons in de laatste tien jaar geen geweldig imago bij verzekeraars en bij het Nivre opgeleverd, want we zijn te kritisch en we laten ons ook meestal negatief uit over schadeverzekeringen. Niet vreemd, nu er bij een klachtenplatform uiteraard alleen de ellende voorbij komt en nooit de gevallen welke voorbeeldig zijn afgehandeld. 

Gelukkig is de realiteit dat daarvan óók sprake is, het is natuurlijk niet alles kommer en kwel in verzekeringsland, maar oppassen en alert zijn blijft noodzakelijk. Voor een verzekerde kan het wel of niet verlenen van dekking en betaling van zijn schade het verschil uitmaken tussen verder komen of berooid achterblijven.  

Contra Expert inschakelen?

Zoek u een contra expert? Wij helpen u graag. Vul onderstaand formulier in of mail naar info@schadecoach.com.


Contra expertise in het kort

  • Wat is contra expertise?

    Bij contra expertise wordt de schade bekeken door een expert die niet door de verzekeraar wordt gestuurd, maar door een deskundige die u zélf inschakelt. 


    De principes en de realiteit die over expertise op andere pagina's op deze website beschreven zijn moet u daarom goed in het achterhoofd houden. Verzekeringsexperts ontvangen aan de lopende band opdrachten van verzekeraars om schades te beoordelen. Automatisch en onvermijdelijk bestaat er daardoor een economische afhankelijkheid. De meeste grote bureaus werken uitsluitend voor verzekeraars. 

  • Is een contra expert altijd nodig?

    Probleem in de praktijk is dat veel mensen de deskundigheid missen om te kunnen beoordelen of zij correct worden behandeld of niet. Dus of de verzekeraar het wel bij het rechte eind heeft. Vanwege deze realiteit is het ALTIJD verstandig om een contra expert te nemen, zo wordt de expert genoemd die de verzekerde zelf mag kiezen. Kies altijd een contra expert, ook al gaat het om een kleine schade en óók als er wordt gezegd dat de schade niet onder de dekking van de verzekering valt. Kies dan altijd een expert (Nivre of niet) die geen opdrachten van verzekeraars ontvangt.

  • Wat kost contra expertise?

    In de wet (7:959 BW) staat letterlijk dat de kosten om tot schadevaststelling te kunnen komen, ten laste van de verzekeraar komen. En in de polisvoorwaarden van alle verzekeraars staat vrijwel hetzelfde, soms met andere bewoordingen. Mocht daarover niets in de voorwaarden staan, dan geldt tóch gewoon wat er in de wet staat, zo simpel is het. 

    Dus een contra expert kost u in feite niets, omdat die kosten vergoed worden. U heeft dus eigenlijk alleen maar te winnen en niets te verliezen als u een contra expert inschakelt. Natuurlijk werkt hij niet gratis, dat kan immers niemand, maar voor de verzekerde is zijn inschakeling gratis, omdat de verzekeraar die kosten moet betalen. 

  • Heb ik recht op een contra expert?

    Als de verzekerde een contra expert wil inschakelen, gebeurt het vaak dat de verzekeringsexpert vaak dat de verzekeringsexpert zijn "schadebod" nog iets verhoogt, om de verzekerde van zijn voornemen af te houden. Zulks onder het mom: 'als u een contra expert neemt laten wij ons voorstel vallen en dan moet u het maar met uw eigen contra expert uitzoeken'. Of: 'als u een contra expert komt u voor extra kosten te staan waarvan u niet weet hoe hoog die zijn'. Of: 'als u een contra expert neemt duurt een zaak zomaar maanden langer, u moet dan al die tijd op uw geld wachten'.

    Laat u door die argumenten niet weerhouden, want het gaat om uw belang! De tientallen schadegevallen in de lijst schadevoorbeelden op deze website tonen aan dat altijd slimmer is om een contra expert in te schakelen dan om dat niet te doen. Overtuig uzelf: typ in de zoekbalk rechts het woord "schadevoorbeelden".

Share by: